Mina artiklar

2013-06-25Finland och Slovakien - små stora länder i Europa -- HufvudstadsbladetLäs mer »2013-03-21Politiskt bollspel med och på Cypern -- HufvudstadsbladetLäs mer »2012-11-10Obamas seger garanterar kontinuitet -- HufvudstadsbladetLäs mer »2012-10-15Vi är alla åldringar -- HufvudstadsbladetLäs mer »2012-06-17EU måste stöda Egyptens demokratibygge -- HufvudstadsbladetLäs mer »

En hel människa

Den förra depressionens och den nuvarande ekonomiska krisens följder berör lika hårt alla medborgare, både kvinnor, män och barn. I mitt sinne är jag i år dock speciellt orolig över de finländska männens känsla att stå utanför, eller alienering. I den förra depressionens spår blev arbetslösa män alienerade både ekonomiskt och socialt. Då problemen drog ut på tiden, så berövade dessa problem arbetsförmågan - och till och med livet - av många finländska män.
 
Efter de senaste årens chockerande tragedier, så började psykiatrer och psykologer föra fram de unga männens illamående i den allmänna debatten. Vissa barnpsykiater betonade att de finländska männens öde förseglas redan i barndomen. Vi borde lyckas med att uppfostra våra småpojkar till mycket mer sociala och öppna. De viktiga livskunskaperna måste vi lära oss redan i den tidiga barndomen. Den finländska mannen skulle behöva mycket mer mod att visa sina känslor,
 
Den förra depressionen drabbade väldigt hårt löntagare, men också företagare. Många förlorade sitt bolag, sin familj och sitt allt. Det är helt förståeligt att många småföretagare stod kvar med blott ett bittert boägg utan hopp. Nu när de har igen kommit på fötter, så drabbas vi av en ny ekonomisk kris. Vi måste absolut göra vårt yttersta så att inte det förgångna upprepas.
 
Vi måste också förstå de sociala följderna av den ekonomiska krisen. Klok politik är att fästa i god tid uppmärksamhet vid riskgrupperna, eftersom de som är sårbara i vårt samhälle kommer från alla åldersgrupper.