Mina artiklar

2013-06-25Finland och Slovakien - små stora länder i Europa -- HufvudstadsbladetLäs mer »2013-03-21Politiskt bollspel med och på Cypern -- HufvudstadsbladetLäs mer »2012-11-10Obamas seger garanterar kontinuitet -- HufvudstadsbladetLäs mer »2012-10-15Vi är alla åldringar -- HufvudstadsbladetLäs mer »2012-06-17EU måste stöda Egyptens demokratibygge -- HufvudstadsbladetLäs mer »

Politiskt bollspel med och på Cypern -- Hufvudstadsbladet

Share |
2013-03-21

Euroländernas beslutsfattare försökte slå till mot alla cypriotiska sparare med en engångsskatt. Enligt tidningsuppgifter har Finlands regering ställt de hårdaste kraven för införandet av denna skatt. Att sätta händerna på besparingar som vanligt folk har – även de finländares besparingar som bor på Cypern – är nästan jämförbart med en krigstida undantagsåtgärd, som inte borde införas så förhastat. Efter den allra första paniken, så bollades och sparkades ansvaret av och an mellan Bryssel och Nicosia.

Avsikten var att rikta skattesmällen mot alla cypriotiska konton oavsett depositionens storlek.

Lyckligtvis har euroministrarna och kommissionen synbarligen nu tagit skeden vacker hand. Det är helt skäligt att hoppas att bankskatten riktas enbart mot de största depositionskonton och investerare. Vanligt folk och hederliga sparare borde inte bestraffas för storkapitalets och spekulanternas investeringsspel och beräkningar.

Hårda åtgärder och stränga beslut är nödvändiga i kristider, men tidigare har man skridit till dylika åtgärder endast vid eller efter verkliga katastrofer. Finland klippte år 1946 itu de största sedlarna och den andra halvan måste ges som tvångslån till staten. Inte ens då satte man fingrarna på vanligt folks bankkonton - det var då när 11 % av Finlands befolkning hade i andra världskriget förlorat sina hem och hemtrakter.

Det skulle inte ha varit rättvist att rikta skatten mot vanliga sparare. De lidande skulle ju ha varit de flitiga, de sparsamma och de laglydiga, dvs. alla de som följt alla de goda råd som vi kloka i norr har gett till våra kusiner i syd. De som redan har slösat eller spekulerat bort sina pengar skulle helt enkelt ha undvikit tilläggsskatten. Var avsikten att skapa “konsumtion” och “efterfrågan” med våld genom att krossa sparandet, som tidigare har ansetts vara en dygd?

Det kan vara svårt att kunna reparera bankernas förlorade trovärdighet i hela Europa. Experter spådde redan att folk kommer i fortsättningen att snabbt tömma sina konton då EU rafistulerar ekonomin i ett land. Skadan är kanske redan skedd.

Cypernpaketet väcker förundran också i andra avseenden. Har man glömt planen på att grunda bankunionen, som nåddes efter all hård armbrytning? Glömmer man allt endast i syfte att lösa liknande problem som den cypriotiska banksektorn? I juni ifjol kom EU toppledarna överens om möjligheten att direkt kapitalisera banker genom Europas stabilitetsmekanism.  Varför vill man inte använda de tillgängliga metoderna? Det pytte lilla Cyperns ekonomi är endast 0,2 % av hela euroområdets bruttonationalprodukt.

Cypern anslöt sig till EU med stora förhoppningar nio år sedan och blev ett euroland år 2008. Vilken signal vill vi ge till de övriga små länderna som vill ha trygghet och stabilitet av det stora förbundet av Europas stater? EU borde skydda medborgare och inte skydda bankirer som gjort sig skyldiga till fel.

Cypern inledde den stora och heliga fastan inför påsk (den 5 maj) med ”den rena måndagen”, men dagen blev nu till alla öbornas förvåning ”en svart måndag”. I stället för att flyga drakar högt i skyarna så låg de vanliga cyprioternas humör tungt och lågt nere.

 

Mitro Repo
Europaparlamentariker
S&D -gruppen

 

Kirjoitus on julkaistu Hufvudstadbladetissa 21.3.2013

2013-06-25Finland och Slovakien - små stora länder i Europa -- Hufvudstadsbladet
2013-03-21Politiskt bollspel med och på Cypern -- Hufvudstadsbladet
2012-11-10Obamas seger garanterar kontinuitet -- Hufvudstadsbladet
2012-10-15Vi är alla åldringar -- Hufvudstadsbladet
2012-06-17EU måste stöda Egyptens demokratibygge -- Hufvudstadsbladet