Mina artiklar

2013-06-25Finland och Slovakien - små stora länder i Europa -- HufvudstadsbladetLäs mer »2013-03-21Politiskt bollspel med och på Cypern -- HufvudstadsbladetLäs mer »2012-11-10Obamas seger garanterar kontinuitet -- HufvudstadsbladetLäs mer »2012-10-15Vi är alla åldringar -- HufvudstadsbladetLäs mer »2012-06-17EU måste stöda Egyptens demokratibygge -- HufvudstadsbladetLäs mer »

Obamas seger garanterar kontinuitet -- Hufvudstadsbladet

Share |
2012-11-10

Som väntat blev det amerikanska presidentvalet ytterst jämnt. Det amerikanska presidentämbetet är världens mest inflytelserika och det gör valet relevant även för oss./ valet betydelsefult också för oss. Europeiska Unionens president Herman Van Rompuy är en grå skugga vid sidan om USA:s president, trots att EU är världens största ekonomiska makt med en befolkningsmängd i 500 miljonersklassen, Få européer känner vår egen unions ledare vid namn, vilket förklarar EU:s stora demokratiska underskott.

I USA har valet av tradition varit fullt av överraskningar. Kandidaternas alla steg har övervakats i detalj och likt fallet Bush jr. avgjordes valet delvis av resultatet i en delstaten Ohio.

 

Naturfenomen kan ha påverkat valresultatet. Superstormen Sandy kom som på beställning för president Obama och fick agera som vattendelare i dessa val. Att framställa Obama som en stabil ledare i en krissituation var valstrategiskt korrekt. De stora skador och den humanitära nödsituation som Sandy orsakat på Kuba och Haiti fick mindre internationell mediabevakning.

 

Trots att valresultatet igen var jämnt, är det snarare regel än undantag i USA att den sittande presidenten blir omvald. I vår närhistoria har endast Bush den äldre och Jimmy Carter regerat endast en mandatperiod.

 

När president Obama kom till makten 2009 lovade han förändring, ”change.” Kan man förvänta sig förändring av en omvald president under hans andra mandatperiod?

 

För sitt arbete med att förbättra internationell diplomati och samarbete tilldelades president Obama 2009 Nobels fredspris. Många anser att han fick priset i förtid. Fängelseanläggningen på Guantanamobasen är t.ex. fortfarande i användning. Det påminner oss om hur svårt det är, även för en beslutsam president, att få sin vilja igenom. Däremot är det svårt att undervärdera Obamas sjukvårdsreform.

 

Obamas återval byggde i grunden på hans framgångar som president. Han anses vara framgångsrik både i utövandet av finans- och utrikespolitik. Att han stoppade fördjupningen av den ekonomiska krisen genom kraftfulla och tydliga statliga åtgärder talar för Obama. Europa skulle kunna lära sig något av Obama!

 

Utrikespolitiskt har USA under Obama i högre grad låtit situationer utvecklas naturligt än aktivt försökt styra dem. Man har inte ingripit i Syrien och under arabvåren höll man sig stort sett på avstånd.

 

Relationerna med Ryssland har omskapats samtidigt som Asien är på väg att bli tyngdpunktsområde för USA. Bush-årens ”krig mot terrorismen” har betonats mindre, särskilt efter att Osama bin Laden dödats och krigen i Irak och Afghanistan håller på att tyna av.

 

President Obamas resultat framstod så tydliga att det inte fanns tillräckligt understöd för den ekonomiska och utrikespolitiska linje som Mitt Romney osäkert presenterade.

 

Enligt undersökningar skulle även finländarna röstat på en andra mandatperiod för demokraten Barack Obama. Det säger också en hel del om oss finländare. Samlingspartiets ”vinst” i kommunalvalet fick finländarna att felaktigt framstå som politiskt högersinnade. Av de över 40 procent som var soffliggare i senaste val är en märkbar andel socialdemokrater.

 

Mitro Repo

Europaparlamentariker

S&D gruppen

 

Kirjoitus on julkaistu Hufvudstadbladetissa 10.11.2012

2013-06-25Finland och Slovakien - små stora länder i Europa -- Hufvudstadsbladet
2013-03-21Politiskt bollspel med och på Cypern -- Hufvudstadsbladet
2012-11-10Obamas seger garanterar kontinuitet -- Hufvudstadsbladet
2012-10-15Vi är alla åldringar -- Hufvudstadsbladet
2012-06-17EU måste stöda Egyptens demokratibygge -- Hufvudstadsbladet