Mina artiklar

2013-06-25Finland och Slovakien - små stora länder i Europa -- HufvudstadsbladetLäs mer »2013-03-21Politiskt bollspel med och på Cypern -- HufvudstadsbladetLäs mer »2012-11-10Obamas seger garanterar kontinuitet -- HufvudstadsbladetLäs mer »2012-10-15Vi är alla åldringar -- HufvudstadsbladetLäs mer »2012-06-17EU måste stöda Egyptens demokratibygge -- HufvudstadsbladetLäs mer »

EU måste stöda Egyptens demokratibygge -- Hufvudstadsbladet

Share |
2012-06-17

Egypten Det är redan ett och ett halvt år sedan Mubarak-regimens fall i Egypten. Landet framhålls nu som en förebild i Nordafrika, Mellanöstern och arabländerna runt Medelhavet. Att skiftet till demokratiskt statsskick lyckas, eller åtminstone fortsätter är därför av vikt för hela regionen och den andra omgången av presidentvalet som äger rum i juni kommer vara historiskt, aldrig förr har Egyptens president utsetts genom fria val.

Presidentvalet är viktigt eftersom den framtida presidenten kommer väljas, och agera, under den nya konstitutionen. Det regerande militärrådet har försenat valarrangemanget och har enligt många stannat kvar vid makten alldeles för länge.

Flygvapnets tidigare kommendör Ahmed Shafiq, som en kort period var premiärminister efter Mubaraks fall, är redan klar för den andra omgången. Han representerar den konservativa gamla tiden. Förhandsfavorit är trots allt Mohammed Mursi, partiledare för Frihets- och rättvisepartiet, den största gruppen i med 46 procent av platserna i parlamentet. Han stöds särskilt av det Muslimska brödraskapet, som det redan sprids hotbilder och konspirationsteorier om i väst.

Enligt många sakkunniga kommer egyptierna välja mellan två dåliga alternativ. Västländernas favorit, den 75-årige Amr Moussa, som tidigare var Mubaraks utrikesminister och som har lett Arabförbundet, stöds av liberaler, sekularister och kristna i Egypten.

Eftersom Egyptens statschef aldrig valts demokratiskt har tv-sända politiska debatter varit något nytt för egyptierna. Trots detta var den första omgången av historiens första egyptiska presidentval en besvikelse eftersom endast cirka hälften av de 52 miljoner röstberättigade deltog på själva valdagen. Även kvinnor åtnjuter lika rösträtt.

Den kommande presidentens största utmaningar kommer att vara att etablera en grundlag, att finna samförstånd och möjliggöra samarbete mellan sekulära egyptier och islamister samt att stabilisera det politiska läget.

Med tanke på att nästan 70 procent av parlamentsledamöterna är islamister är en valseger för Shafiq osannolik. Av två dåliga alternativ anses han vara det bättre för landets framtid. I Egypten finns en oro över islamisternas makttagande. Oron för en islamistisk president i kombination med ett parlament lett av islamister förstärks även av hur de kunde utforma en grundlag som präglas av icke-sekulära drag. Det är klart att en social utmaning för det mångkulturella Egypten kommer vara den islamistiska majoritetens inverkan på den sociala ordningen och samhället genom lagstiftning.

Medan Egypten bygger sin bräckliga demokrati kommer utomstående staters interventioner i dess politiska val att vara mycket känsligt. Trots det måste EU fortsätta stöda utvecklingen av demokratin och rättsväsendet.

Demokratiseringsprocessen kan inte stressas fram, och kommer inte uppnås över en natt. Bollen är nu hos egyptierna som slutligen själva bestämmer över sitt lands öde.
 

Mitro Repo,
Europaparlamentariker
S&D-gruppen

Kirjoitus julkaistiin Hufvudstadsbladetissa 17.6

2013-06-25Finland och Slovakien - små stora länder i Europa -- Hufvudstadsbladet
2013-03-21Politiskt bollspel med och på Cypern -- Hufvudstadsbladet
2012-11-10Obamas seger garanterar kontinuitet -- Hufvudstadsbladet
2012-10-15Vi är alla åldringar -- Hufvudstadsbladet
2012-06-17EU måste stöda Egyptens demokratibygge -- Hufvudstadsbladet